среда, 22. април 2009.


Planina Durmitor i Rijeka Tara

Zbog svoje neopisive ljepote i nedirnute prirode, Durmitor je jos 1952. proglasen nacionalnim parkom. Nacionalni park Durmitor se proteze od planinskog masiva Durmitor, sa kanjonima Tare, Susice i Drage, pa do kajnonske doline Komarnice.

Gorostas Durmitor, obiluje impozantnim planinskim vrhovima i mnogobrojnim lednickim jezerima koja su okruzena bogatim cetinarskim sumama. Brze i bistre rijeke podarile su Durmitoru velelepne kanjone, medju kojima se istice kanjon Tare kao jedan od najlepsih na svijetu. Raznovrsna flora i fauna Durmitora privlaci mnoge zaljubljenike u prirodu. Durmitor je uvrsten u World Natural Heritage.

Kanjon divlje i neobuzdane ljepotice, rijeke Tare, drugi je po velicinini na svijetu, odmah iza Kolorada.

Vjekovima je ova "Suza Evrope" dubila ovo umetnicko djelo neprocenjive vrijednosti, stvarajuci tako brojne tesnace i ponore koji oduzimaju dah. Slapovi i pojedini mirni djelovi rijeke Tare, ostavljaju utisak bajkovitih predjela. Obale rijeke su obrasle bujnom vegetacijom, a posebno se izdvajaju sume crnog bora cija su stabla stara i do 400 godina. Ova neukrotiva rijeka, izaziva turiste avanturistickog duha da joj se prepuste i provedu nezaboravne trenutke splavareci njenim nemirnim tokom.

Нема коментара:

Постави коментар