уторак, 17. фебруар 2009.

Turizam u Crnoj Gori


Republika Crna Gora (površine 13.812 kvadratnih kilometara i sa 648.000 stanovnika) nalazi se na Balkanu. S jedne strane izlazi na jadransko - mediteranski geografski prostor, a s druge strane, preko Panonskog basena, povezuje se sa Srednjom Evropom i šire sa svjetskom privredom.

Crna Gora je po prostoru mala, ali po prirodnim komparativnim prednostima, bogatstvu kulturno - istorijskih znamenitosti i drugo predstavlja jednu od najljepših receptivnih turističkih destinacija.

Smještajni turistički kapaciteti broje 150.000 ležaja, od čega u osnovnom obliku (hoteli, moteli, pansioni, turistička naselja) oko 37.000 ležaja. Izražena nesrazmjera u prostornoj distribuciji smještajnih kapaciteta omogućava da se brojni, visoko atraktivni, ekološki kvalitetni i na tržištu veoma traženi turistički potencijali nalaze na razvojnim marginama i predstavljaju osnovu za ino-ulaganja. Najrazvijeniji oblici turizma su kupališni (ljetnji) i zimski turizam.

Na Crnogorskom primorju (dužina obale 293 km), nalaze se brojne pjeskovite i šljunkovite plaže (ukupno ih je 117, dužine 73 km). Dužina pješčanih plaža je 33 km. Kapacitet plaža je 230.000 kupača. Činjenica da je temperatura vazduha tokom 6 mjeseci godišnje veća od 18 stepeni C, uz odgovarajucu temperaturu vode i povišenu insolaciju, čini da Crnogorsko primorje spada u grupu najtoplijih i najsunačanijih turističkih regija Evrope.

Mada se svrstava u grupu mediteranskih zemalja, Crna Gora predstavlja i tipično planinsko područje u kome prostori iznad 1.000 metara nadmorske visine zauzimaju cak 60,5% teritorije. Crnogorski planinski vijenac što se preostire od Maglića, Volujka i Bioča na zapadu, pa do Prokletija na istoku, ispresijecan veličanstvenim kanjonima Pive, Komarnice, Susice, Tare i Morače, okićen sa preko 35 živopisnih jezera predstavlja jednu od najatraktivnijih i ekološki najočuvanijih planinskih regija Jugoslavije i Evrope. Turistički najznačajniju vrijednost planinskog prostora, predstavlja kapacitet denivelacije planina sa iznosom od preko 91.000 m, gdje je primjenom kriterija od minimum 60 metara kvadratnih staze po skijašu utvrđen turistički kapacitet planina od preko 200.000 smještajnih jedinica (izgrađeno je oko 2.800 ležaja).

Stari grad Kotor i kanjon Tare su izuzetne vrijednosti i pod zastitom UNESCO-a. Postoje četiri nacionalna parka, koji su najatraktivniji i ekološki najocuvaniji prirodni rezervati ("Durmitor", "Biogradska gora", "Skadarsko jezero" i "Lovćen"), a u pripremi je proglašenja jos dva: "Orjen" i "Prokletije".

Crna Gora je morska pjena, ali i sniježna prašina. U novembru ili maju mjesecu, turista moze da se kupa u čistom moru, a nakon dva sata vožnje automobilom, u istom danu, i da se skija na planinama Bjelasici ili Durmitoru.

1 коментар: