среда, 29. април 2009.

  Cetinje

Istorijski predodređeno da bude žariste duhovnosti i centar državnosti, uz prirodno i političko okruženje, uslovili su da se na Cetinju veoma rano javi potreba za organizovanim pružanjem ugostiteljskih, odnosno turističkih usluga. Prvi pisani pomen ugostiteljskog objekta na Cetinju potiče iz 1808. godine a odnosi se na han serdara i senatora Mila Martinovića. Sredinom XIX vijeka na Cetinju već postojao niz ugostiteljsko-turističkih objekata. Prvi hotel, čuvena Cetinjska "Lokanda", počeo je sa radom 1864. godine. Početkom XX vijeka Cetinje ce već imati nekoliko hotela, veći broj manjih ugostiteljskih objekata. Porast interesovanja za Crnu Goru i Cetinje i pojava sve većeg broja gostiju iz zemlje i inostranstva usloviće da se 1901. o Cetinju štampa i prvi turistički vodič na stranom jeziku.
Interesovanje za Cetinje, koje poslije I svjetskog rata postaje sjedište Zetske banovine, razvija potrebu za otvaranjem novih ugostiteljsko - turističkih objekata. Podatak da je 1928. godine na Cetinju radilo 54 kafane i da je 1931. godine Cetinje imalo šest hotela zvučnih imena ("Grand", "Njujork", "Pariz", "London") sa ukupno 94 sobe, dovoljno govori o broju domaćih i stranih turista.
Sredinom XX vijeka Cetinje je izgubilo status političkog i administrativnog centra Crne Gore, što se odrazilo i na razvoj turizma koji počinje da stagnira. Međutim, činjenica da se radi o prestonici Crne Gore, o izuzetno značajnom i bogatom fondu spomenika kulture i muzeja, o zanimljivom prirodnom okruženju, Cetinje je ostalo jedna od značajnijih turističkih destinacija Crne Gore. 
Danas na Cetinju rade hotel "Grand" A kategorije i Studentski dom namijenjen za omladinski turizam. Pored toga ugostiteljske usluge na Cetinju pruža i desetak specijalizovanih restorana i veći broj kafana i kafića-barova.
U planu je izgradnja nekadašnjeg hotela "Lokanda" koji je srušen nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine.
Izletista

Mauzolej vladike Danila na Orlovom kršu
Na Orlovom kršu, brežuljku koji se uzdiže i koji dominira jugozapadnim dijelom Cetinjskog polja, podignut je mauzolej vladike Danila, rodonačelnika dinastije Petrović – Njegoš.
Mauzolej je izgrađen 1896. godine po ideji i nacrtu knjeginje Jelene, a uz saradnju francuskog arhitekte Frusea i vajara Votijera.
Na samoj ivici platoa, ispod baldahina koga nose četiri stuba, položen je kameni sarkofag na čijoj su gornjoj ploči u plitkom reljefu predstavljeni simboli duhovne i svjetovne vlasti vladike Danila, dok je na istočnoj strani sarkofaga, u kružnom medaljonu apliciran bronzani reljef vladičine glave u profilu.
Do mauzoleja i platoa, sa koga se pruža izvanredan pogled na istorijsko jezgro Cetinja, vodi asfaltni put.
   Orlov krš

Lovćen
Planina Lovćen je zbog svojih specifičnih prirodnih i antropogenih odlika proglašena nacionalnim parkom 1952. godine. Prostor od blizu 6,400 ha predstavlja jedinstvenu cjelinu u biogeografskom, lovnom i turističkom pogledu. Odlikuju ga izuzetne geomorfološke pojave, oblici i procesi, ambijentalne i prostorne cjeline, jedinstveni vidikovci, brojni relikti flore i faune, autohtone šumske zajednice, geomorfološki fenomeni različitih vrsta (uvale, vrtače, pećine) i dr. Posjeduje izuzetno bogatu floru sa 1158 biljnih vrsta od kojih su četiri endemične.
Na Ivanovim koritima, dijelu nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od 1200 m, postoji nekoliko objekata namijenjenih za odmor i rekreaciju. Od Cetinja do Ivanovih korita (14 km) i Njegoševog mauzoleja izgrađenog na Jezerskom vrhu (21 km), vodi savremen put koji čini da je nacionalni park izuzetno posjećen i ljeti i zimi.
Pored prirodnih vrijednosti, posebnu pažnju u nacionalnom parku "Lovćen" privlače i stara sela, stočarski katuni, crkva sv. Preobraženja na Ivanovim koritima i posebno Njegošev mauzolej podignut 1974. godine, koji svojim dimenzijama i položajem predstavlja pravu atrakciju Lovćena.
   Lovćen

Njegošev mauzolej na Lovćenu
Na Jezerskom vrhu na Lovćenu, na visini od 1660 metara nalazi se mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. Od Cetinja do mauzoleja vodi asfaltni put u duzini od 21 km. Podignut je po zamisli hrvatskog vajara Ivana Mestrovića na mjestu na kome je Njegoš još za života, oko 1845. godine podigao crkvicu-kapelu sa zeljom da u njoj bude sahranjen. Kapela je 1974. demontirana i na njeno mjesto je podignut mauzolej.
Do mauzoleja vodi tunel sa stepeništem probijen u masivu Lovćena. Centralno mjesto građevine zauzima kapela na čijem se ulazu nalaze dvije monumentalne figure Crnogorki isklesane od crnog granita, koje, kao Karijatide, podupiru konstrukciju kapele. U kapeli je smještena monumentalna sjedeća figura Njegoševa sa otvorenom knjigom na koljenima.
U podzemnoj kripti, u mermernom sarkofagu, sahranjeni su Njegoševi posmrtni ostaci.
   Mauzolej

Skadarsko jezero
Skadarsko jezero se nalazi 15 km udaljeno od Cetinja. Ono je najveće jezero na Balkanu, jedna od poslednjih slatkovodnih močvara, poslednje staniste pelikana i najveći ptičji rezervat u Evropi. Zato je i proglašeno nacionalnim parkom. Manastirski kompleksi i utvrđenja predstavljaju najreprezentativniju grupu spomeničkog fonda na prostoru Nacionalnog parka ''Skadarsko jezero''. Na njegovim obalama i ostrvima nekada je bilo dvadesetak manastira, zbog cega je nosio naziv "Zetska Sveta Gora". Najznačajniji manastiri su: - Prečista Krajinska - XI - XV vijek, - Manastir Sv. Nikole na Vranjini - XIII - XIX vijek, - Starčevo - XIV vijek, - Beška - XV vijek, - Moračnik - XV vijek, - Kom - XV vijek, Među gradovima – utvrđenjima izdvajaju se: - Žabljak Crnojevica - XV vijek, - Obod - Riječki grad - XV vijek. Brojni manastiri, crkve i utvrđenja iz daleke crnogorske prošlosti kao da su zaustavili vrijeme na ostrvima na kojim su sagrađeni, da podsjete na one koji su davno živjeli i vladali ovim područjem. Ostrva Skadarskog jezera su ostrva manastira i ptica, harmonična kombinacija istorije i prirode. Osim razgledanja jezerske panorame i živopisnog močvarnog rastinja, kao i kupanja u toploj jezerskoj vodi, ljubitelji bird watching-a ovdje će u potpunosti uživati u svom hobiju - 270 vrsta ptica našlo je svoje staniste na Skadarskom jezeru, a mnoge od njih su ugrožene ili prorijeđene. Interesantna je i rekreativna staza koja ide preko Oboda, od Rijeke Crnojevica do Obodske pećine.
   Skadarsko jezero

Rijeka Crnojevića
Plašeći se najezde Turaka i brzog pada Žabljaka, Ivan Crnojević, u narodu poznatiji kao Ivan-beg, preselio je u drugoj polovini XV vijeka prijestonicu, a zatim i mitropoliju sa Vranjine na Obod, brdo iznad Rijeke. Tako Obodski grad postaje mjesto stolovanja kuće Crnojevića. Prema predanju, prva ćirilična knjiga na slovenskom jugu štampana je na Obodu.
Na Rijeci Crnojevića se nalazio zimovnik Petrovića, jer ovo mjesto ima malo vjetrova , a klima je cak blaža nego na primorju. Čuveni most preko rijeke podigao je 1853. knjaz Danilo, a onaj veći, koji povezuje Rijeku sa Virpazarom, knjaz Nikola 1905. godine.
Tokom XIX i početkom XX vijeka Rijeka Crnojevica je bila najjači pazar na ovom dijelu Balkana. Na italijanskim trpezama bio je veoma cijenjen proizvod iz ovog kraja – suva ukljeva. U Rijeci su srećno živjeli i trgovali pripadnici sve tri vjere, a za najbolje trgovce smatrani su Muslimani.
Veliko bogatstvo ovog kraja bile su i komunice koje su se nalazile na jezerskim okama, kojih u ovom kraju ima mnogo i koja su veoma bogata ribom. Prije balkanskih ratova Rijeka je bila prepuna manufakturnih radnji, a upravo ovdje je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, kao i prva radionica oružja. U "fabrici Marica" se proizvodio biser od riblje krljušti.
U ovom kraju se nalaze Lipska pećina sa divnim jezercem i kamenim nakitom, vodopad na izvoru rijeke Crnojević, kao i Dobrsko selo, okruženo malim vinogradima od čijih sorti se prave dobro vino i još bolja rakija. Danas u Rijeku Crnojevica zalaze zaljubljenici u prirodu, ljubitelji dobre fotografije i nesvakidašnjih pejzaža. Čuveni režiser Emir Kusturica i svjetski prvak u kanuu i kajaku Milan Janjić, jedni su od poklonika ovog mjesta.
   Rijeka Crnojevića

Lipska pećina
U neposrednoj blizini Cetinja, ispod vidikovca Belvedera, s kojeg se pruža pogled na živopisnu dolinu Skadarskog jezera, nalazi se Lipska pećina. Spada među najpoznatije i najvrednije pećine, ne samo Crne Gore već i Evrope. Ukupna duzina istraženih hodnika iznosi oko 1.200 metara, ima vise interesantnih dvorana i galerija i čitavo bogatstvo nakita. Podzemni vodotoci, jezera i izvori, povećavaju njene prirodne ljepote i čine je još privlačnijom i atraktivnijom.
   Lipska pećina

Hoteli i restorani

Hotel Grand
Hotel "Grand", A kategorije nalazi se u velikom uređenom parku, koji je nekada pripadao crnogorskom Dvoru. Svojom arhitekturom i svojim bogatim sadržajima pruža gostima realnu mogućnost da pod njegovim krovom uživaju u tradicionalnom crnogorskom gostoprimstvu spojenom sa najsavremenijim zahtjevima turističkog tržišta. Hotel raspolaže sa 420 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i osam apartmana. Gostima su na raspolaganje dva restorana, nacionalni restoran, kafana sa grilom, poslastičarnica, snek-bar, noćni bar i diskoteka, kao i prostrana terasa sa 400 mjesta. Za održavanje skupova svih vrsta, banketa i proslava, uz korišćenje savremenih tehničkih pomagala i složenih ugostiteljskih usluga, hotel nudi polivalentnu dvoranu kapaciteta oko 400 sjedišta. Za rekreaciju i zabavu gostiju u kompleksu hotela nalazi se zatvoreni bazen, sauna, automatska kuglana sa četiri staze, TV sala, šah-sala i čitaonica.
   Hotel Grand


Odmaralište na Ivanovim Koritima
Na prostoru Nacionalnog parka Lovćen, locirana na Ivanovim Koritima, kao reprezent turističko-ugostiteljske ponude egzistira JU ''Lovćen Bečići'' – za odmor i rekreaciju djece. Smještajni kapaciteti hotelskog dijela kompleksa formirani su u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim komforno opremljenim sobama za potrebe 240 gostiju. Ugostiteljsku ponudu na kvalitetan način prezentuje restoranski objekat, više radnih kabineta i funkcionalna ljekarska ambulanta. U okviru djelatnosti iz domena sporta, rekreacije i zabave, hotelski kompleks nudi diskoteku, stadion za male sportove, ski liftove i trim stazu dužine 10 kilometara.
   Ivanova korita

Belveder
Na Belvederu, prirodnom vidikovcu kraj Cetinja, prvi put je otvoren ugostiteljski objekat 1888. godine. Belveder je bio omiljeno izletište crnogorskom Kralju Nikoli i kraljevskoj familiji. Sa njega se pruža veličanstven pogled na Skadarsko jezero i Crnojevica rijeku. Restoran Belveder okružen je borovom sumom, a na prostranoj terasi, okrenutoj Skadarskom jezeru, u toku ljetnjih mjeseci vlada prijatna hladovina, mir i tišina. Unutrašnjost restorana je udešena ugodno u stilu stare crnogorske kuće, što upućuje na tradicionalno gostoprimstvo i toplinu doma. Gostima se nudi veliki izbor pića i ukusnih jela tradicionalne crnogorske kuhinje.
   Belveder

Restoran "Konak"
Na samo četvrtom kilometru iz pravca Cetinja prema Budvi nalazi se Restoran "Konak"
A kada budete pričali sa nekim ko je u "Konaku" bio, sto će Vas neminovno dovesti nama, znacete da nas je ovo podneblje sem imena okrunilo i osnovnim kredom poslovanja: za nas je Gost svetinja, kao sto je to u vrletima Stare Crne Gore oduvijek i bio. Ovaj region u Crnoj Gori decenijama je poznat pod imenom KONAK - mjesto gdje karavani prolaze. Ime koje je naslijedio ostavlja mu u amanet i obavezu da sve putnike namjernike ugosti na nama svojstven način.
Ovaj restoran simboličnog imena, sinonim je za tradiciju crnogorskog načina života i nadaleko cuveno gostoprimstvo. Prijatan ambijent, vegetacija, a iznad svega komfor, izdvajaju ga od ostalih.Unutrašnjost restorana omogućava Vam prijatan boravak, a konoba koja radi u sklopu restorana, sa svojim specifičnim enterijerom mami na prvu času vina i pruža ugođaj starih vremena.Za posebne namjene i zahtjeve u sklopu restorana nalazi se i salon koji pruža mogucnost organizacije ekskluzivnih banketa i proslave zatvorenog tipa. Za one koji žele biti u prirodi na svježem vazduhu predlažemo Vam našu terasu na kojoj se mozete nesmetano opustiti.
   Restoran "Konak"

Kolasin 


Izmedju zemlje i neba 

Vrhovi planina u kolašinskom kraju ustremljeni su ka nebu. Sa Jablanovog vrha na Sinjavini, 2.203. metra iznad mora, pogled seže ka Durmitoru, Bjelasici, Komovima... Kučki (2.484) i Vasojevićki kom (2.461) na Komovima još su viši. Ni ’’glave’’ Bjelasice nisu mnogo niži: Crna – 2.139, Zekova – 2.112, Troglava – 2.072, Ogorela glava 1.988 metara iznad morske površine. Kao da se ovdje planine takmiče koja će više otići nebu pod oblake pa se, tako, Kapa moračka uzdiže 2.227, a ne da se ni Maganik čiji je Međeđi vrh visok 2.130 metara.
Snjegovima sa svojih padina visoke planine napajaju mnogobrojne rijeke, rječice i potoke koji se poput kristalnih ukrasa probijaju između brda i, hvatajući zrake sunca, planinama i nebu sliže poput ogledala. Kao da su, ljubomorne na ljepotu suparnice, jedna drugoj okrenule leđa, morača teče na jadransku stranu a Tara svoje vodeno bogatstvo usmjerava ka dalekom

 Crnom moru.
U kolašinskoj opštini, Tara je tiha i krotka ali zna da pomahnita u vrijeme obilnih kiša i naglog topljenja snjegova. Nastaje kada se kod Hana Garančića spoje rječice Veruša i Opasanica. Kod Mateševa prihvata Drcku,  Skrbušu kod istoimenog mjesta, pa zatim Pješčanicu, Pčinju pre Kolašina, Svinjaču kod ovog grada, pa Plašnicu i Bukovicu. Potom svoj tok nastavlja preko teritorije susjedne mojkovačke opštine da bi u čitavom svijetu čuvenim kanjonom stigle do Šćepan Polja, gdje će se sresti sa Pivom i dalje teći kao Drina.
Dugačka nešto manje od sto kilometara, Morača je najveća pritoka Skadarskog jezera. Izvori na nadmorskoj visini od 975 metara. U kolašinskom kraju njene su pritoke  Koštanica, Sjevernica, Trnovička rijeka, Javorski potok i Slatina, s lijeve, a Mrtvica, Ibrištica, Ratnja i Požanjski potok, s desne strane. 
Pored Moračinog u liticama usječenog kanjona Platije, i njena desna pritoka Mrtvica najvećom svojom dužinom teče manje poznatim visokim kanjonom izuzetne ljepote.
’’Gorske oči’’ – jezera na Bjelasici i Trebješu upotpunjuju sliku o vodenom bogatstvu ovog kraja. Najpoznatije među njima je Biogradsko jezero, ledničkog porijekla, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.094 metara. Sa obalom dugom preko tri kilometra, pri visokom vodostaju prostire se na 25 hektara a duboko je preko 12 metara. U jezero utiče Biogradska rijeka, a iz njega ističe Jezerštica koja se ulijeva u Taru.
Na Bjelasici su i Veliko i Malo ursulovačko, Šiško i Malo šiško, te Pešića jezero koja, administrativno-teritorijalno, ne pripadaju kolašinskoj opštini. Pri vrhu planine Trebiješa, na nadmorskoj visini od 1.678 metara, leži Kapetanovo jezero duboko preko 35 metara. Obala mu je, zavisno od vodostaja , duga i do 1.800 metara. Nedaleko a na još većoj nadmorskoj visini (1.773) prostire se i teško pristupačno Brnjič
ko ili Manito jezero dugačko oko 22 a široko oko 14 metara. 
Uz rijeke i jezera, pažnju zaslužuju i snažna vrela, izvori i kratki, teško pristupačni pa otuda i malo poznati vodotoci što se niz strme litice kanjona, manjim ili većim vodopadoma, obrušavaju u potoke i rijeke. Vrelo Bijeli Nerini nalazi se u kanjonu Moračine desne pritoke Mrtvice, a Bogutovski otok takođe se usječenim kamenim žljebom u kanjonu Platije spušta u Moraču. Muminova voda jak je izvor na Ključu, a po legendama je poznato i vrlo na desnoj obali Tarine pritoke Svinjače.
Područje kolašinske opštine krase i druge prirodne ljepote, mnoge još malo poznate i nedovoljno ispitane. Kod rovačkog sela Mrtvo Duboko nalazi se pećina Vranštica, a u okolini sela Velje – pećina Leura. Vječiti led može se naći u pećini u Umovima na nadmorskoj visini od 1.945 metara. Tajanstvenost ove pećine čine još većom mnoge legende koje se za nju vezuju.
U ovim kraju voda i vjetar su, poput nenadmašnih skulptora, u kamenu izvajali čudesne oblike pa je tako nastala jedinstvena prirodna galerija.


Biogradska gora-carstvo netaknute prirode


Kolašinsku opštinu na najljepši mogući način sa najbližim susjedima,a to su opštine Andrijevica,Berane,Bijelo Polje i Mojkovac,povezuje Nacionalni park „Biogradska gora“ koji se, zahvatajući centralni dio planine Bjelasice,površinom od 5.400 hektara proteže između rijeka Tare i Lima.
Zajedno sa okolinom,ovo je izuzetno značajno“klimatsko,hidrogeološko i ekološko čvorište Crne Gore i Balkana“.Tu je i jedna od tri u Evropi sačuvane prašume sa stablima starim i do četiri vijeka,visokim i preko 45 metara,sa obimom glacijalnih jezera među kojima je i Biogradsko,po mišljenju svjetski poznatog naučnika Jovana Cvijića „naj
ljepše jezero Balkanskog poluosrva“,čini još atraktivnijim okruženje bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta.
Za nacionalni park Biogradska gora zakonom je proglašena 1952.godine ali je ovo područje pod zaštitu stavljeno mnogo ranije.Još u 19.stoljeću,kada je 1878.godine Kolašin ušao u sastav crnogorske države,stanovnici ovih krajeva-Moračani i Rovčani su dio svojih šuma u Biogadskoj gori poklanjali knjazu a kasnije kralju Nikoli Petrovicu.Tada su nastali i danas prisutni nazivi „Knjažev zabran“ i „Branik“.Tako je Biogradska gora jedinstvena i po tome što je,podrazumijevajući šira prostranstva u ovom dijelu Evrope,stavljena pod zaštitu prije više od 125 godina.
Za Biogradsku goru utvrđena su tri stepena zaštite.U prvoj zoni je prašumski rezervat koji se prostire na oko 1.600 hektara.Tu je zabranjeno sve što  može da naruši spontani život prirode.Ovaj prostor koristi se za naučna istraživanja i određene obrazovno-kulturne i turističko-rekeativne aktivnosti.I druga zona podvrgnuta je strogoj zaštiti tla,voda,biljnog i životinjskog svijeta,pejsažnog ambijenta,ali je dozvoljena ispaša stoke s tim da se održi pašnjačka vegetacija.Ovdje su moguće intervencije u odnosu na stara i oboljela stabla i postoje šire mogućnosti za razne rekreativne aktivnosti.Treća,kontaktna zona namijenjena je raznim vidovima turizma,proizvodnji zdrave hrane ,lovu i ribolovu,pčelarstvu,prikupljanju ljekovitog bilja.
Među dobrim poznavaocima postoje argumentovane tvrdnje da je na području Nacionalnog parka“Biogradska gora“prisutna vegetacija cijele Zemljine sjeverne hemisfere.Poznati naučnik dr Radomir Lakušić navodi da je ovdje do sada regisrovano oko dvije hiljade vrsta i podvrsta viših biljaka od kojih je svaka peta endem balkanskih prostora.Neke od njih su više nego izazov za uzbudljiva traganja.Tako,na primer,vulfenijzu,
opisanu prije sedam decenija,u međuvremenu niko nije pronašao...
Da bi se sačuvali i za naredne vjekove i milenijume,u Biogradskoj gori posebno su zaštićeni:bor krivulj,tisa,planinski javor,žbunovi brukentalije i likopodijuma,blagajev jeremičak,kotrljan,razne vrsteorhisa i ofrisa,jablan,Pančićev odoljen,silene makranta...  
Na kamenitom prevoju Svatovskom groblju sreće se plavo-žutazajednica zvonca-devoternika,na sjevernim padinama Bjelasice zajednica žutog i bijelog jablana,na osojima-sniježne vrbe,a na ivicama smetova zajednica rijetkog bijelog sniježnog ljutića.Na livadama su Pancicia serbica,žutog ljiljana,hajdučke trave,Sentnerovog silena,kohijevog encijana za kojih će ne malo njih reći da je najljepši cvijet Bjelasice.Tu su i narovašeni encijan ljubičasto-lila boje,više vrsta žutih i roze ušljivaca,te karmin boje prilegla ruža za koju je teško reći da li joj je privlačniji izgled ili miris...


Turizam 


Poljopriveda i stočarstvo tradicionalne su privredne aktivnosti stanovnika kolašinskog kraja. Prirodna bogatstva uputila su i na eksploataciju i zaštitu šuma, razvijanje industrijskih kapaciteta za preradu drveta-rezanje oblovine, proizvodnju građevinskog materijala od drveta,parketa, za impregrisanje željezničkih pragova i PTT-stubova, hemijsku zaštitu drveta... Fabrika alumunijsko-čelične užadi posluje kao dio podgoričkog Aluminijskog kombinata, a uz sve to  razvijene su i određene saobraćajne i trgovinske djelatnosti.
Kao glavna razvojna šansa, turizam je, međutim, sve više zastupljen kao osnovna poslovno-privredna preokupacija ljudi u Kolašinu i okolini jer ih na to upućuju prirodna svojstva ovog područja kao i saobraćajnice koje su ga učinile pristupačnim za goste koji dolaze željezničkim, avio, autobuskim ili sopstvenim automobilskim prevozom. Tome u prilog ide i okolnost da su ovdje udareni temelji još u decenijama između dva svjetska rata kada su, u danima ljetnjih žega, blagodeti kolašinskog kraja počeli da koriste gosti iz primorskih i drugih užarenih gradova.
Uslovi za razvoj turizma danas su neuporedivo povoljniji. I nekad su, doduše, na istom mjestu bili kanjoni Morače, Tare, Mrtvice, visoki vrhovi okolnih planina i prekrasna jezera - „gorske oči“ , prašuma Bjelasice, pored Perućice u Bosni i Hercegovini i Pušće u Poljskoj, jedina u Evropi. Sada, međutim, postoje uređeni skijaški tereni, hoteli i moteli za ugodan boravak, putevi i staze koji sve ljepote čine pristupačnim.
Ponuda je raznovrsna; može da zadovolji ukuse i potrebe starih i mladih, onih kojima je do spokojstva i onih koje vuku čari avanture i uzbuđenja:

I sam boravak u ovom kraju  pruža sve pogodnosti vazdušne banje. Planinska klima, nadmorska visina i čist vazduh, uz zdravu prirodnu hranu, garantuju osvježenje i oporavak;

Za umjerene, izbor pješačkih tura gotovo je neiscrpan, baš kao i izazova za ambiciozne planinarske poduhvate. Pored već pomenutih staza za Biogradsku goru, od Kolašina se i drugim pravcima može krenuti na takođe atraktivna odredišta. Ka Šljivovici, Ćirilovcu i Ključu na nadmorsku visinu od 1.973 metara. kojim god se putem krene, nalazi se na prekrasne pejsaže, planinske izvore, otvaraju se vidnici ka planinskim masivima Bjelasice, Prokletija, Komova, Sinjavine...

Posjete drevnim manastirima i drugim kulturno-istorijskim riznicama - šansa su da se obnove stara i steknu nova saznanja;

Splavarenje dubokim kanjonom Tare pruža vrhunski doživljaj i nesvakidašnje uzbuđenje. Ako se polazi iz Kolašina, mogu da se izaberu rafting-ture od 15,20 ili čak 98 kilometara i to u različitim „paketima“ za odvažnije i manje odvažne;

Za one koje uzbuđenje traže u letenju-paraglajding je prava stvar - okolina Kolašina pruža i Šansu da se čovjek osjeća kao ptica;

Za lovce i ribolovce ovdje je raj na zemlji, a posjete planinskim katunima, jahanje i kampovanje dopunjuju bogati turistički asortiman;

Ljubitelje zimskih čarolija i sportova na snijegu, čak i kad na moru traje sezona kupanja, u okolini Kolašina, 8.5 kilometara od centra grada, očekuje ski-centar Jezerine sa 15 kilometara staza za  ugodno skijanje danju i noću s obzirom da su osvijetljene reflektorima. Dvosjedna žičara je duga 1.840 metara a skijašima su na raspolaganju  i četiri ski-lifta. Sa nadmorske visine od 1.880 metara vodi staza duga tri kilometra sa visinskom razlikom od 460 metara, uz mjestimični nagib i od 60 stepeni. Za one skijanju manje vične, dovoljno je i preostalih 12 kilometara staza na kojima svako može da nađe padinu koja mu odgovara...

A logistiku za sve ovo pružaju hoteli, moteli, pansioni, restorani, planinarski domovi...

Najpoznatiji i najluksuzniji među njima je kolašinski hotel sa četiri zvezdice “Bianca Resort & Spa“ sa 102 sobe, 15 apartmana, ukupno 234 ležaja.

Motel „Kolašin“ nalazi se na Babljaku uz jadransku magistralu,a motel „Morača“ je kod istoimenog manastira.

Na prevoju Crkvine,na nadmorskoj visini od oko 1.100metara, nalazi se Lovački dom koji je ne samo ugostiteljski objekat već i vidikovac i mali prirodnjački, odnosno lovački muzej.

Sve je više novih-turističko ugostiteljskih objekata i pansiona privatnih vlasnika. Među njima su hoteli „Garni“ sa dvije zvezdice, vila „Jelka“ ,takođe sa dvije zvezdice, „Zlatni do“ , „Kod Otaša“...

Restoran „Savardak“ na putu je ka ski-centru Jezerine, a restoran „Biogradsko jezero“, u Nacionalnom parku Biogradska gora, neposredno uz jezero čije ime nosi.

U Kolašinu smještaj nude i hotel „brile“ , Dom mladih i Gorštaka, pansion „Otko“ , hotel „Čile“ tri zvezdice, pansion „Vila kraljica“, apartmani „Savardak“, kao i privatni smještaj a ponuda je svakim danom sve veća.

 

среда, 22. април 2009.


Manastir Ostrog

Kada se prvi put nadjete pred manastirom Ostrog, prva misao bice vam da to nije ljudskih ruku djelo. Ovaj velicanstveni manastir je smjesten visoko iznad bijelopavlicke ravnice, uklesan u stijene, koje kao da cuvaju vjekvne tajne ovog svetilista. Manastir Ostrog je osnovao mitropolit Vasilije u XVII veku. Najimpresivniji dio manastira je Gornji Ostrog. Ti su smjestene dvije male crkve: gornja crkvica posvecena Svetom Krstu. Druga, donja crkva, u gornjem manastiru posvecena je Vavedenju Bogorodice. Ostrog posjecuju ljudi svih religija i nacija. Ovo svetiliste je jedno od najposecenijih u hriscanskom svetu.


Planina Durmitor i Rijeka Tara

Zbog svoje neopisive ljepote i nedirnute prirode, Durmitor je jos 1952. proglasen nacionalnim parkom. Nacionalni park Durmitor se proteze od planinskog masiva Durmitor, sa kanjonima Tare, Susice i Drage, pa do kajnonske doline Komarnice.

Gorostas Durmitor, obiluje impozantnim planinskim vrhovima i mnogobrojnim lednickim jezerima koja su okruzena bogatim cetinarskim sumama. Brze i bistre rijeke podarile su Durmitoru velelepne kanjone, medju kojima se istice kanjon Tare kao jedan od najlepsih na svijetu. Raznovrsna flora i fauna Durmitora privlaci mnoge zaljubljenike u prirodu. Durmitor je uvrsten u World Natural Heritage.

Kanjon divlje i neobuzdane ljepotice, rijeke Tare, drugi je po velicinini na svijetu, odmah iza Kolorada.

Vjekovima je ova "Suza Evrope" dubila ovo umetnicko djelo neprocenjive vrijednosti, stvarajuci tako brojne tesnace i ponore koji oduzimaju dah. Slapovi i pojedini mirni djelovi rijeke Tare, ostavljaju utisak bajkovitih predjela. Obale rijeke su obrasle bujnom vegetacijom, a posebno se izdvajaju sume crnog bora cija su stabla stara i do 400 godina. Ova neukrotiva rijeka, izaziva turiste avanturistickog duha da joj se prepuste i provedu nezaboravne trenutke splavareci njenim nemirnim tokom.


Zabljak

Zabjak je najvisociji grad na Balkanu. Nalazi se na 1456m nadmorske visine. Smjesten u samom sredistu gorostasne planine Durmitor, Zabljak predstavlja najpozeljniju destinaciju zimskog turizma. U njegovoj blizini se nalazi i najdublji kanjon u Evropi, velicanstveni kanjon rijeke Tare.

Ovaj mali grad na sjeveru Crne Gore okruzuju mnogobrojna jezera i veliki broj planinskih vrhova. Zbog prirodnih ljepota koje izviru na svakom koraku Zabljak privlaci i veliki broj turista za vrijeme ljeta. Saznanje da Durmitor, van zimske sezone, prekrije 1500 vrsta raznog bilja dovoljan je razlog da se posjeti ovaj gradic.

Manifestacije kao sto su Dani planinskog cvijeca i Angel kup upotpunjuju turisticku ponudu Zabljaka, a manastiri i crkve u blizini grada doprinose u razvijanju vjerskog turizma. Splavarenje rijekom Tarom je svakako posebna atrakcija za ljubitelje extremnih sportova.


Turizam u Herceg Novom

Plaze

Poceci hercegnovskog turizma vezani su za XIX vijek. Jos tada se pominje gostionica Sjora Roze, te kafana „Bella Vista“. Ipak, pretecom modernog hotelijerstva na Crnogorskom primorju smatra se madjarski plemic Antal Magyar iz Budimpeste, koji je 1902. godine izgradio „Pansion na zelenoj plazi“ u Zelenici, kasnije hotel „Plaza“ –Zelenika. Kao i u ostalim gradovima na Primorju i u Herceg Novom vlada blaga mediteranska klima; sa suvim i toplim ljetima i blagim zimama. U ljetnjim mjesecima (jul, avgus t) grad ima oko 10,7 suncanih sati dnevno. Temperatutra mora kod Herceg Novog tokom ljeta iznosi 22 do 26 stepeni, i uz priblizno istu temperaturu vazduha omogucava kupalisnu sezonu koja traje i do 5 mjeseci. Danas se hercegnovska rivijera pruza u duzini od 25 km i obuhvata 7 naselja odnosno turistickih mjesta od kojih svako ima neku osobenost i specificnost. Navedimo samo neka mjesta: Meljine, Bijela, Djenovici, Kumbor, Zelenika,... Tu su i veoma lijepo sredjene plaze. Njih 62 (registrovane) prostiru se na potezu od Njivica do rta Macak na poluostrvu Lustica. Osim atraktivnih - prirodnih, Herceg Novi poslednjih godina obiluje mnostvom modernih kupalista, koja su smjestena tik uz hotele ili pored izletista. Nabrojacemo neke od hercegnovskih plaza:

Plaza Njivice je javna plaza, smjestena u istoimenom naselju. Od Herceg Novog je udaljena 4 kilometra. Predstavlja komibinaciju stjenovite, pjescane i betonske podloge. Novljani je jos zovu i Kraljicina plaza.U mjestu Sutorina, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Herceg Novog, ka zapadu, nalazi se najveca javna plaza na hercegnovskoj rivijeri, povrsine 9000 m2 - Blatna plaza. Bogata je veoma ljekovitim pijeskom i blatom. Plaza Rehabilitacionog centra Igalo takodje je javna ali betonska plaza. Zatim slijedi jos jedna betonska plaza hotela „Igalo“. Ipak, najatraktivnija javna pjeskovita plaza je „Raffaelo“ ispod istoimenog turistickog kompleksa. Prema mnogobrojnim anketama turista, plaza „Raffaelo“ nalazi se na prvom mjestu kada su u pitanju plaze Herceg Novog i okoline. Kao i ostale javne plaze i „Milasinovica plaza“ otvorena je za sve turiste kao i gradjane Herceg Novog tokom citave sezone.Nalazi se u mjestu Topla. Tu su i ostale veoma atraktivne plaze poput „Montenegrina“ ili plaze kod tunela. U gradskoj luci je smjestena plaza „Bijela vila“, danas javna plaza, a nekada glavno hercegnovsko gradsko kupaliste. U njenoj blizini je i plaza „Zalo“, sa srednje sitnim pijeskom i sljunkom, te pjescana javna „Corovica plaza“. Idealna za turiste rafiniranijeg ukusa je plaza hotela „Perla“, smjestena blizu centra grada, izgradjena kombinacijom betona i pijeska. Veoma atraktivna i ista po strukturi tla je plaza „Azzuro“ hotelska, a ujedno i javna plaza u mjestu Bijela, 13 kilometara udaljena od Herceg Novog. Turisticki zanimljive poslednjih godina su i plaze „Zanjice“ i „Mirista“ u okviru istoimenih izletista. Zanjice su najomiljenije izletiste na hercegnovskoj rivijeri. Plaza koja se tu nalazi je javna, nastala kombinacijom sljunka, betona i pijeska. Veoma interesantna je i plaza u uvali Miriste. Nastala je kombinacijom betona i pijeska. Zanimljiva po nazivu je plaza „Fenix Montenegro“ u Meljinama, mjestu 3 kilometra udaljenom od Herceg Novog. To je kombinovana betonsko - pjescana plaza. Gosti Herceg Novog, a najvise izletnici rado posjecuju pjeskovitu plazu „Dobrec“na poluostrvu Lustica, na kojoj se vijori Plava zastavica, a cija je ukupna povrsina 600 m2.

Sve navedene plaze uglavnom posjeduju kompletne plazne sadrzaje: lezaljke, suncobrane, tuseve, vodu, struju... Ne mali broj plaza posjeduje i dodatne servise poput kafe - barova, restorana, sopstvenog parkinga ili nekog drugog servisa. Kada vec govorimo o plaznim i kupalisnim kapacitetima Herceg Novog, nezaobilazno je navesti da su u poslednje vrijeme turistima zanimljiva i dva aktuelna kupalista. U blizini gradske luke je kupaliste „Yachting club“. Otvoreno je za sve turiste i gradjane. Napravljeno je kombinacijom betona i pijeska. Nudi kompletnu uslugu. U sastavu kupalista su jos restoran i picerija. Ako ste zaljubljenik egzibicija na moru, „Yachting club“ nudi iznajmlivanje moto - skutera, obuku u skoli ronjenja, rentiranje bicikala... U okviru hotela „Plaza“ u Herceg Novom nalazi se kompletno uredjeno kupaliste, povrsine 3.600 m2, a u sastavu kupalista nalazi se i plazni bar. Ukoliko se odlucite da odmor provedete u Herceg Novom, najbolje je da iz dana u dan razmisljate o novoj plazi koju treba posjetiti, jer ih je zvanicno registrovano 62. Ukoliko zelite brzo da stignete do hercegnovskih plaza, mozete birati izmedju iznajmljivanja turistickih taksi camaca, vecih taksi brodova, ili barki, koje se uglavnom nalaze u gradskoj luci. Informaciju o tome kako stici do plaze koju zelite posjetiti dobicete i od ljubaznih Novljana, u brojnim turistickim agencijama, restoranima ili Turistickoj organizaciji grada Herceg Novog.


Herceg Novi

Herceg Novi je grad prepoznatljiv po mimozama i mnogobrojnim stepenicama. To je i grad "sunca" zbog velikog broja suncanih dana u godini. Srediste Herceg Novog je Stari Grad koga krase gradjevine nastale u raznim epohama istorije. Sahat - kula ( 1667 ), Kanli - kula ( 1483 ), tvrdava Spanjola (1538) i tvrdjava Forte - mare (1687) su samo dio kulturne bastine ovog znamenitog grada. Prepun bujnog zelenila, Herceg Novi skriva mnogobrojne vrste tropskog cvijeca. Krajem januara citav grad odise njeznim mirisom zuto zelenih mimoza, tako da je i festa pod nazivom Praznik mimoza posvecena upravo ovom cvijetu. Za vrijeme ljetnjih mjeseci odrzavaju se festivali koji dodatno obogacuju turisticku ponudu ovog carobnog grada.

Dogadjaji u Budvi

PJESMA MEDITERANA

Budvansko kulturno ljeto pred kraj mjeseca juna svake godine obiljezava i muzicka manifestacija internacionalonog karaktera „Pjesma Mediterana“.

BUDVA GRAD TEATAR

Danas je Budva najpoznatija po kulturnoj manifestaciji Grad teatar, koji je sinonim za Budvu tokom ljeta. Grad teatar traje vec 20 godina. Budva Grad teatar obicno pocinje u julu a zavrasava se sredinom avgusta. Osim pozorista objedinjava i muzicko te likovno stvaralastvo.Ovaj medjunarodni festival svake godine u Budvu dovodi renomirane stvaraoce iz sve tri oblasti kulture.

OSTALE MANIFESTACIJE

Turistima zeljnim kulture, osim velikog broja razlicitih likovnih izlozbi, koncerata ozbiljne muzika i obilja drugih programa, nudi se i manifestacija „Budvanska noc“ u julu, „Petrovacka noc“ u avgustu,a pred kraj ljeta u oktobru ribarska festa „Dan siruna“. Takodje veliki je i broj zabavno-muzickih sadrzaja koji se organizuju u vecini budvanskih hotela, motela ili restorana. Znacajno je navesti da je Budva poslednjih nekoliko godina domacin i Velikog karnevala u maju, te „Internacionalnog festivala plesa“ u junu. Zimi, uprava grada obicno je pokroviltelj programa Doceka nove godine na otvorenom, (ispred zidina Starog grada) koji zapocinje 31.decembra a zavrsava se 2.januara.U programu na budvanskim trgovima ucestvuju uglavnom izvodjaci zabavne muzike.

Turizam u Budvi

Prvi organizovani turisticki dolasci u Budvi, pominju se jos 30-tih godina XX vijeka. Plazni turizam pocinje dolaskom prvih stranaca, Ceha, na obale Budvanske rivijere. Od tada do danas u turistickom smislu, Budva se veoma razvila. Na 12 kilometara , od Jaza do Petrovca na 20-tak plaza mozete, na toplom suncu, od 10. maja do 8.novembra uzivati oko 182 dana. Budvanska rivijera obuhvata povrsinu od 122 km kvadratna. Budva ima 25 kilometara razudjene obale. Klima u Budvi je tipicno mediteranska, to podrazumijeva blage zime i veoma topla, uglavnom suva ljeta. Budva ima 2.300 suncanih sati godisnje.Temperatura morske vode ljeti je izmedju 21 i 25 stepeni C.

Na rivijeri bisernih plaza, kako Budvansku rivijeru drugacije zovu, prostiru se plaze : na 2.kilometra od Budve je plaza Jaz, na 200 metara od Staroga grada su plaze: Mogren I i II, tik uz budvanske zidine - Ricardova glava. Pored budvanske rive je plaza Pizana, duz obale u Budvi je Slovenska plaza, na sredisnjem dijelu Budvanske rivijere je Becicka plaza. Na 6 kilometara od Budve je plaza Kamenovo, tristotinak metara dalje je plaza Przno, zatim dvije plaze pored poznate kraljevske rezidencije Karadjordjevica - Milocer. Na 9.kilometara od Budve nalaze se dvije plaze na Svetom Stefanu, nudisticka plaza Crvena glavica, a na 10 kilometru puta Budva – Petrovac je Drobni pijesak. Na drugom kraju opstine Budva je Petrovac, u kojem se nalazi gradska plaza, 500 metara od Petrovac je plaza Lucice,a na 2 kilometra i plaza Buljarica. Najvecim dijelom plaze posjeduju moderno sredjene plazne barove u italijanskom ili spanskom stilu.


Budva

Budva metropola crnogorskog turizma zahvaljujuci velikom broju plaza koje plijene svojim izgledom predstavlja najpozeljniju turisticku destinaciju. Pored prirodnih ljepota koje se ogledaju kroz uvale, ostrva i plaze Budva obiluje i istorijskim spomenicima. Stari Grad lezi na malom poluostrvu i predstavlja riznicu kulturne bastine. Ispresecan je nizom ulicica i trgova ispred kojih se nalaze znamenite gradjevine, crkva Sv. Trojice, gde je i grob istaknutog knjizevnika, Stjepana Mitrova Ljubise, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Bogorodice i crkva Sv. Save. Za vrijeme ljetnjih mjeseci pretvara se u Grad teatar gde se odigravaju mnogobrojne domace i strane predstave. U Starom Gradu danas mozete posjetiti mnoge butike, kafice, restorane, galerije. Manastiri Stanjevici, Podostrog, Rezevici i Gradiste su znacajni istorijski i religijski spomenici Budve.Budva ima obalu od 21 km cijom se duzinom prostire 17 plaza. Ubraja se medju najlepse obale svijeta, a njena ljepota nece vas ostaviti ravnodusnim.




SUTOMORE

Mjesto koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od Bara, te se smatra njegovim predgradjem. Sutomore je izuzetno atraktivno i privlacno mjesto ljeti, te mnogobrojni turisti cesto umjesto u Baru, odsjedaju u hotelima duz rivijere u Sutomoru, ili u jednom broju privatnih kuca ili vila. Na samoj morskoj obali u Sutomoru nalazi se duga pjescana plaza, i pruza se nesvakidasnji, predivni pogled na otvoreno more. Ukoliko zelite samo proci kroz Sutomore onda cete najljepsi dio svog ljetnjeg odmora, nesumnjivo provesti na sutomorskoj plazi uzivajuci u suncanju, kupanju ili opustanju uz hladne vocne napitke na nekoj od brojnih restoranskih terasa. Medjutim, ukoliko krenete ka mjestu Zagradje ili plazi Maljek, naicicete na prostor za kampovanje. Raspremite se i kampujte do mile volje.

Ako Vas Sutomore toliko privuce, da u njemu planirate duzi boravak, osim u hotelskom, mozete se postarati da pronadjete adekvatan i ne mnogo skup smjestaj i u privatnim kucama ili apartmanskim vilama. Takodje, ukoliko se dobro informisete kod predusretljvih mjestana, iz Sutomora Vas put moze nanijeti i do primorskog ili brdskog dijela naselja Brca. U podnozju tog naselja nalaze se lijepo uredjene privatne kuce ili apartmanske zgrade, koje pruzaju usluge smjestaja i pansiona. U brdskom dijelu, preovladavaju vikendice, ali se iznad njih nalazi veoma staro seosko naselje zanimljive arhitekture, karakteristicne samo za taj dio barskog podneblja. Naselje Brca kao i Sutomore u cjelini, dozivjecete kao veoma atraktivna mjesta za odmor, koja osim privlacnih plaza i okoline, turistima nude i bogatu ugostiteljsku i zabavnu ponudu.


Turizam u Baru

Plaze

Barska obala pruza se od rta Stolac, zaliva Pecin, rta i uvale Canj, koja se nalazi izmedju hridi Velja ponta i rta Sapavica. U samom Baru gotovo i da nema prave plaze, s obzirom da je veci dio morske obale pretovoren u lucko pristaniste, pa se na najvecem dijelu obale u Baru nalaze dokovi za pristup teretnih i putnickih brodova.

Najveci dio obale barskog podrucja je strm i kamenit, sa uvalama, zatonima, strmim klifovima i zalovitim obalnim rubom. Kako ima veoma mali broj ostrva i skoljeva, barska obala je dosta izlozena talasima. Obala zaledja Bara je dosta razudjena, sa mnostvom karakteristicnih zalova, nastalim donosenjem materijala iz rijeka ili dejstvom talasa. Duzina barske obale koja se moze koristiti za kupanje iznosi 4, 964 metra.

U Baru je klima veoma karakteristicna. Osim sto spada u najsuncanija mjesta Juzne Evrope, sa prosjecno 270 suncanih sati u toku godine, klimu karakterisu duga i topla ljeta, i blage zime. Srednja godisnja temperatura iznosi 16 stepeni Celzijusovih. U mjesecu julu prosjecna temperatura vazduha iznosi 23 stepena Celzijusovih, a u januaru 10 stepeni C. Salinitet mora je do 38 promila, providnost vode je do 5, a na pucini i do 45 metara.

Na barskoj rivijeri nalazi se blizu 20 razlicitih plaza, kupalista i stjenovitih uvala koje se takodje koriste za suncanje i kupanje turista.

U samom Baru, nalazi se poznata gradska plaza na Topolici. Ta plaza se godinama smanjivala izgradnjom luke i marine. Priobalni dio, od rijeke Zeljeznice koja protice kroz Bar, prekriven je kamenitim materijalom, dok dio plaze ispred hotela „Topolica“ u centru Bara, obiluje sitnim sljunkom i pijeskom koji je nasut dubljenjem luckog basena. Takodje, talozenjem materijala koje je godinama donosila barska rijeka Zeljeznica, na Zukotrlici je nastala velika plaza, prekrivena kamenitim i krupnozrnim pijeskom.

Sa morske strane barski zaliv stiti brdo Volujica, iza cijeg se rta nalazi zaklonjena i tesko pristupacna kamenita plaza Val od Bigovice, poznata po izuzetno cistoj morskoj vodi.

Dvije male uvale sa interesantnim plazama Crvene stijene (Crvena pecina, Velika i Mala stijena), nalaze se izmedju Vala od Bigovice i rta Skocivuk. Kretajuci se ka jugoistoku, nailazi se na mjesto Ujtin – potok, te zaliv Mrkojevici. Na tim djelovima barske rivijere, obala je strma, sa stijenama i mnogobrojnim klifovima. Ipak tu su smjestene i nekolike plaze. Plaza u uvali Mali pijesak, zatim plaze Trila i Veliki pijesak, koje se prostiru sve do rta Meret. Plaza Veliki pijesak je kamenita plaza, veoma poznata zbog ciste i bistre morske vode. Ta plaza kupacima je interesantna i zbog razudjenosti dijela obale na kojoj se nalazi kao i zbog bujne suptropske vegetacije. Duzina plaze Veliki pijesak je 298 metara, a povrsina 8.046 m².

Od rta Meret pa do rta Komina, nalaze se uvale: pod Meret i pod Crnjaku, sa istoimenim plazama. Nekoliko stotina metara dalje nalazi se Uvala maslina ili Utjeha, gdje je smjestena plaza Utjeha, napravljena od zuckastih i bjelicastih krecnjaka. Od rta Ademov krs do Karastanovog rta, proteze se plaza u uvali Paljuskovo, a nesto juznije od tih mjesta nalazi se plaza u Uvali hladna i zal Peskic. U uvali Canj, mjestu koje je se nalazi na dijelu magistralnog puta, Petrovac – Bar, nalazi se plaza pokrivena sitnim pijeskom i sljunkom, duzine 797 metara. Ljeti, ta plaza je jako omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju kako mjestana, tako i mnogobrojnih turista.

Dio barske obale od rta Sapavica do Crnog rta koji se nalazi u Sutomoru, mjestu za koje se moze reci da predstavlja predgradje Bara, previse je strmo i sa nekoliko uvala, te tu nema nikakvih uredjenih kupalista, osim plaze u uvali Perazica, ispod Crvenog brijega. Plaza u uvali Maljevik je kamenita i sa strmom obalom. Jugoistocno od nje nalazi se kamenita Spicanska crvena plaza.

Jedna od najvecih plaza na barskoj rivijeri je pjeskovita plaza u Sutomoru. Ta plaza ima lucki oblik, duzine 1.070 metara i 27.820 m² povrsine. Veliki broj malih plaza, zalova i uvala nalazi se na dijelu barske obale koja se prostore izmedju Sutomorske i plaze na Zukotrlici. To su uglavnom hotelske plaze, medju kojima treba pomenuti , plazu hotela „Inex – Zlatna obala“, „Ratacka mala plaza“, „Bijela plaza“, „Kadice“, plaza „Soferska“,.... Ispod poznatog barskog rta , poznatijeg po imenu rt Ratac, koji je obrastao raznim biljnim rastinjem, nalazi se zal sa nudistickom plazom.

Dio obale izmedju rta Ratac i brda Volujica, koji je poznatiji kao polukruzni Barski zaliv, prekriven je sljunkovito – pjeskovitim nanosima, i na tim djelovima nema uredjenih kupalista ni plaza. Istocno od pomenutog dijela obale, izmedju hridi Djonov krs, stjenovite obale i zaravni Crvanj, nalazi se barska Crvena plaza. Ta plaza je prekrivena sitnozrnim sljunkom i pijeskom crvenkaste boje, sto plazi daje posebnu vrijednost.

Vecina hotelskih plaza i kupalista kao i vjestackih plaza koje se nalaze na hridima ili u uvalama, zadovoljava osnovne turisticke standarde. Osim potrebnog plaznog mobilijara: suncobrani, ringistuli, tusevi, pojedine plaze imaju i restorane, plazne barove, terase te djecija mini – igralista.

Iako se vecina plaza nalazi na udaljenosti vecoj od 2 kilometra od centra grada, sigurni smo da cete pronaci najlaksi nacin da do pomenitih plaza stignete, i uzivate u blagodetima sunca i mora u Baru i njegovoj okolini. Najbezbjedniji i najlaksi nacin da se inforimiste o tome kako stici do plaze, saznacete u Turistickoj organizaciji grada Bara. Takodje, do pojediinih plaza, narocito onih u Sutomoru ili Canju, za prevoz mozete koristiti mnogobrojne turisticke kombi – taksije, koji voze turiste iz centra grada do zeljenih destinacija na svakih 15 minuta. Ukoliko na moru zelite provesti veci dio svog odmora, onda Vam predlazemo da se kod vlasnika turistickih taksi - brodova i barki raspitate o izletima koji se organizuju do neke od 20 - tak barskih plaza. Mogucnosti su razlicite a na Vama je da brzo odlucite, i naravno sto prije posjetite Bar!

Ukoliko jedan dan svog odmora zelite provesti u nekom drugom gradu, i na nekoj drugoj plazi, predlazemo da iskoristite organizovane izlete turistickim taksi - brodovima koji krstare na relaciji Bar- Ulcinj, Bar- Budva ili Bar- Herceg Novi.


Bar

Bar predstavlja moderan grad koji se svakim danom sve vise siri. Iako lucki grad, zadivice vas cistocom i sredjenim zelenim povrsinama. U svom okruzenju ima veliki broj turistickih atrakcija. Stari Bar, tvrdjava Haj Nehaj, cije rusevine poticu iz XV vijeka i dvorac kralja Nikole predstavljaju istorijske i kulturne spomenike grada. Maslina stara preko 2000 godina i Skadarsko jezero kao jedan od najvecih rezervata ptica, veliki broj manastira i crkava za posetioce koji vole ovakav vid turizma. Pregrst festivala i kulturnih manifestacija : Medjunarodni TV festival, Susreti pod starom maslinom, Barski ljetopis. Uredjene plaze i uvale poput Canja,Dobre vode, natjerace vas da u Bar ponovo dodjete.